Energieprijzen stijgen, waar is dit op gebaseerd?

Vanaf begin dit jaar zijn de energiekosten gewijzigd. De energierekening van een gemiddeld huishouden zal hierdoor zo’n 18% hoger zijn ten opzicht van 2018. Graag leggen we u uit waarom de energiekosten zijn gestegen en hoe u deze kosten kunt beperken.

 

Uw energierekening is samengesteld uit vaste en variabele lasten. De vaste lasten zijn netbeheerkosten en vastrecht voor uw energieleverancier. Daarnaast ontvangt u jaarlijks een vast bedrag aan mindering op de energiebelasting. De hoogte van deze belastingmindering is dit jaar €51 lager dan voorgaand jaar. Vastrecht en netbeheerkosten variëren per energieleverancier en kunnen een reden zijn om over te stappen. Los daarvan is er echter weinig wat u kunt doen om de vaste energielasten te veranderen.

 

Bij variabele  lasten is dit anders, zij zijn gekoppeld aan het verbruik van stroom of gas. De variabele leveringskosten zijn samengesteld uit de kostprijs voor stroom of gas, energiebelasting, opslag duurzame energie, en btw. Dit jaar is de energiebelasting voor aardgas gestegen. Voor stroom is de energiebelasting gedaald. Dit is gedaan om het gebruik van schone energie in de vorm van elektriciteit te stimuleren over aardgas. Dergelijke maatregelen moeten resulteren in een beweging naar aardgasvrije woningen. Door de nieuwe waardes zal een gemiddeld huishouden €44 per jaar meer betalen aan energiebelasting. Daarnaast is de opslag duurzame energie (ODE) gestegen. Deze opslag wordt gebruikt om duurzame initiatieven te financieren. Door de stijging in ODE komt een gemiddeld huishouden €66 duurder uit.

 

De voorspelling is dat de wijzigingen in vaste en variabele lasten zullen resulteren in een stijging van 18% in energiekosten voor een gemiddeld huishouden. Het is daarom nu extra gunstig om uw energieverbruik en met name gasverbruik te verminderen. Bij vermindering van uw gasverbruik zullen zowel de ODE als energiebelasting lager uitvallen. Minder gas gebruiken kan door uw woning beter te isoleren. Op het Energieloket Barneveld kunt u de kosten en gasbesparing van verschillende vormen van isoleren vinden. Daarnaast kun u testen welk type isolatie het beste bij uw woning past. Ook wanneer het isoleren van uw woning geen optie is, zijn er maatregelen die u kunt treffen om uw gas- en elektraverbruik te doen afnemen. Op het Energieloket vindt u meerdere snelle bespaartips.