Agrariër met een natuurlijke bedrijfsvoering

Van nature duurzaam en energie besparen
Agrariër Johan van Beek heeft een jaar geleden samen met zijn vrouw het bedrijf, een kalverhouderij, overgenomen van zijn ouders. Als we het hebben over energie besparen en duurzaamheid, dan loopt de agrarische sector veel voor op andere branches. Eigenlijk ook logisch. Geen bedrijfstak dichter bij moeder natuur dan de agrarische sector. De bedrijfsvoering verloopt zo natuurlijk mogelijk. Een opsteker dus voor Johan en zijn collega’s.

 

Johan van Beek: agrariër met een natuurlijke bedrijfsvoering
Johan van Beek, eigenaar van kalverhouderij Van Beek v.o.f. te Kootwijkerbroek: “We vinden het belangrijk om te laten zien hoe bewust wij bezig zijn in de agrarische sector qua duurzaamheid en dierwelzijn. We geven graag rondleidingen in ons bedrijf om dit te laten zien. Neem gerust contact op.”

Een bedrijf van de zon
Johan maakt veel gebruik van de zon. Het grootste deel van de energie wordt gebruikt voor de productie van de melk voor de kalveren. Hiervoor is water van 75 graden Celsius nodig. Onlangs heeft Johan een zonneboiler laten aanleggen. “Deze zonneboiler bestaat uit panelen die het water warm maken, na het opwarmen van het water wordt dit opgeslagen in een groot buffervat van 15.000 liter. Afgelopen zomer hebben we verscheidene weken gehad dat het volledig met de zon lukte.” vertelt Johan trots. Als het water nog niet warm genoeg is wordt dit nu nog met een gasgestookte ketel verder op temperatuur gebracht.

Ook heeft het bedrijf een grote hoeveelheid zonnepanelen die nu al zeker ruim de helft van het elektrisch verbruik opwekt.

 

Besparen
Naast het lokaal duurzaam opwekken van energie is Johan erg bezig met het besparen van energie. “Wat je niet gebruikt hoef je ook niet te kopen” is hem met de paplepel ingegeven. “Het zijn ook de kleinere dingen zoals de lamp achter je uitdoen.”

 

Onderdeel van een keten
Johan gaat bewust om met zijn plaats in de voedselketen. De melk voor de kalveren wordt deels bijgemengd met wei, een rest product van de kaasproductie. De mest wordt door SMG in Stroe gescheiden tot een dikke en dunne fractie. De dikke fractie worden o.a. weer verwerkt tot mestkorrels voor de tuin. “We vinden het belangrijk dat de burgers zien hoe bewust wij bezig zijn in de agrarische sector qua duurzaamheid en dierwelzijn. We geven graag rondleidingen in ons bedrijf om dit te laten zien. Neem gerust contact op.”  vertelt Johan uitnodigend.

 

Nog mooier
Johan streeft met zijn bedrijf naar een energie positieve bedrijfsvoering en zoekt daarom nog naar verdere oplossingen. “Het liefst schakel ik morgen al af van het gas.”

 

Meer info.