Weg met de CV-ketel?

Samen met haar man en 2 jonge kinderen woont Emma Ruiter in een twee-onder-een-kap woning uit 1987 in Barneveld. “Als je hoort dat over een aantal jaren waarschijnlijk niemand in Nederland meer kookt en stookt op aardgas, moet je dan een nieuwe CV-ketel kopen of een duurzamer installatie kiezen? Wij hebben vloerverwarming. Is een warmtepomp dan een oplossing? En zonnepanelen? Is dat ook iets voor ons?” Een aantal vragen die Emma Ruiter uit Barneveld lastig vond om te beantwoorden. Daarom belde zij met het Energieloket Barneveld.

Tips
Telefonisch gaf Energieadviseur Jan Peter Pols haar al een aantal tips voor mogelijke alternatieven. “We zitten echt in een oriënterende fase. We willen alle mogelijke alternatieven op een rij zetten. Ik maak snel een afspraak voor een gratis huisbezoek met een energieadviseur. Daar zie ik echt naar uit, want we willen precies weten wat past bij onze persoonlijke situatie. Dan kunnen we een weloverwogen keus maken.”

Emma leert ook haar kinderen dat het belangrijk is om bewust om te gaan met energie. “We proberen een voorbeeld te zijn voor onze kinderen. We laten bijvoorbeeld nooit de verwarming of het licht aan als we er niet zijn. En we doen een warme trui aan als het wat frisser wordt.”

 

Zuinig zijn
“Wij vinden het belangrijk dat we verspilling tegengaan en willen ons bewust zijn van de effecten op het klimaat. We geven de aarde tenslotte door aan onze kinderen, dus dat is iets om zuinig op te zijn. En kunnen we ook nog kosten besparen? Dan is het helemaal mooi natuurlijk.”

“Ik ben ook benieuwd welke keuzes er in de gemeente gemaakt worden op het gebied van energie. Krijgen we straks stadswarmte? Wat zijn de toekomstplannen? Maar natuurlijk moet je ook kijken wat je zelf kunt doen. Met alle beetjes samen kunnen we een groot verschil maken.”

Weg met de CV-ketel?
Over een aantal jaren kookt en stookt waarschijnlijk niemand in Nederland meer op aardgas, moet je dan nu een nieuwe CV-ketel kopen of een duurzamer installatie kiezen?

Inmiddels is de afspraak voor het huisbezoek gepland. En daarmee is weer een stap gezet op weg naar een duurzame toekomst.