Zonnepanelen dankzij duurzaamheidslening

De familie Verhoef uit Garderen heeft de duurzaamheidslening aangevraagd en gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De zonnepanelen liggen aan de achterkant van het dak, omdat daarop de meeste zon schijnt.

 

Hoe bent u ertoe gekomen om zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen?
Wij verbruiken best veel energie, mede omdat ik mijn massagepraktijk aan huis heb en daar veel stroom voor gebruik. We wilden het maandbedrag van onze energierekening naar beneden krijgen. Ook om er later, als we met pensioen gaan en als onze zonen op zichzelf wonen, profijt van te hebben.

Zonnepanelen dankzij duurzaamheidslening
“De duurzaamheidslening was een extra stimulans gezien de lage rente.”

 

U heeft voor de realisatie daarvan een duurzaamheidslening aangevraagd. Hoe ging dat in zijn werk?
Dat ging gemakkelijk. Via het energieloket van de gemeente kregen we uitleg. Aan de hand hiervan konden we dit regelen. Ook de aanvraag ging eenvoudig en snel.

 

Bent u blij met het resultaat?
We zijn heel tevreden met het resultaat. We zien direct hoeveel zonne-energie we opwekken en wat het oplevert in de app van SolarEdge, de aanbieder van de zonnepanelen.

 

Was de duurzaamheidslening een extra stimulans voor u om de zonnepanelen te plaatsen?
Zeker was dit een extra stimulans gezien de lage rente. En ons spaargeld blijft op deze manier beschikbaar voor noodgevallen.

 

Wat doet u om energie te besparen?
We hebben dit jaar ook dubbel glas in de ramen boven laten zetten en proberen erop te letten dat ons afval goed gescheiden wordt. Lukt niet altijd, maar we doen ons best. Verder hebben we alle lampen in huis vervangen door LED-lampen en proberen we eraan te denken dat de opladers en andere stekkers uit het stopcontact moeten als ze niet nodig zijn.

 

Hoe bevallen de zonnepanelen? Wat is er anders dan voorheen?
In het dagelijks leven merken we niets. Behalve dat de energierekening fors omlaag is gegaan. En ondanks dat het maandbedrag van de duurzaamheidslening erbij komt, besparen we nog steeds. Ook krijgen we jaarlijks geld terug van de energiemaatschappij, daarmee lossen we extra af zodat we  eerder van de lening af zijn. Het weer is afgelopen zomer ook zeer meewerkend geweest natuurlijk!

 

Heeft u tips voor anderen?
Kijk goed rond in de buurt voor een betrouwbaar bedrijf en laat je goed voorlichten over de duurzaamheidslening en het bedrijf dat zonnepanelen komt plaatsen. Ga praten met iemand van het energieloket van de gemeente en laat je niet afschrikken door het bedrag. Als het goed is bespaar je onder de streep veel geld.