Besparen en investeren bij Bettink en BGS

Stroom en meer koelte door zonnepanelen

Het valt niet op als je naar het pand aan de Energieweg rijdt: op het dak van Bettink Service Team en het bedrijf BGS ernaast, ligt een hele set zonnepanelen. De panelen liggen er niet alleen om stroom op te wekken. Ze  zorgen er tegelijkertijd ook voor dat het binnen in de zomer koeler is. Ze zijn namelijk zonwerend en de lucht tussen de panelen en het dak in werkt isolerend.

Duurzaamheid is een mentaliteit

Zoals Joop Bettink zelf zegt: “Duurzaamheid is geen woord, maar een mentaliteit.” Toen hij als 19jarige begon in de windenergie, waren zonnepanelen, windenergie en duurzaamheid nog vooral begrippen voor ‘geitenwollensokken-typen’. Nu worden ze meer geaccepteerd en toegepast door een grotere groep mensen. Op het dak ligt ongeveer 800 m2 aan zonnepanelen. Zelfs op een wat bewolkte dag in de zomer wordt er bij beide bedrijven toch zo’n 60.000 kwh opgewekt. Joop koppelt hier zijn elektrische auto ook aan een oplaadpunt in de muur die rechtstreeks in verbinding staat met het systeem op het dak.

Besparen

“Iedereen denkt aan de inkomsten, maar bespaar nou eens op je uitgaven”, geeft hij aan. Op het moment dat het dakleer vervangen moest worden, heeft hij daarbij gekozen voor het goedkopere dakleer. Dat kon, want er kwamen toch zonnepanelen op. Het is vooral een omslag in denken volgens Joop. Zo was hij zelf met zijn bedrijf hier een aantal jaren geleden ook niet zo bewust mee bezig, maar hij merkt dat hij naast opwekken van stroom toch ook veel kan besparen. Zo laden de heftrucks niet meer op tijdens het piektarief overdag, wanneer ook de lampen en de airco aanstaan, maar met een tijdschakelaar ertussen ’s nachts. Het is volgens hem ook veel leuker om niet bezig te zijn met energie-inkoop voor je bedrijf, maar het juist te kunnen verkopen. Het gaat dan om het uitzoeken welke energieleverancier de beste prijs biedt voor de stroom die terug geleverd kan worden aan het net.

Verder kijken

Duurzaamheid gaat over de langetermijn. Waar denkt Joop Bettink dan aan voor de toekomst? Hij wil graag het geld dat hij bespaart met onder andere de zonnepanelen weer investeren in nieuwe duurzame initiatieven als wellicht het aanschaffen van een warmtepompinstallatie. Hij geeft aan: je kunt één keer een jaar niet op vakantie gaan en daarvoor investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. “Dan kun je misschien over 8 jaar daarvoor wel 2x per jaar op vakantie!”