Duurzame woning gebouwd in Garderen

Isolatie, vloerverwarming, warmteterugwinning

Han Kattenwinkel woont samen met zijn vrouw in Garderen. In 2010 hebben ze hun oude woning vervangen door een nieuwe met veel aandacht voor Duurzaamheid. Han: “De basis is 30 tot 50 % betere isolatie dan op dat moment gebruikelijk. Daarnaast hebben we vloerverwarming als lage temperatuurverwarming en is de ventilatie met WTW (Warmte Terug Winning) heel belangrijk. Ook in ons gedrag proberen we redelijk bewust te zijn. Voor de kille avonden hebben we sinds kort 2 infrarood stralingspanelen, die plaatselijk en kort bijverwarmen, zodat de CV niet aan hoeft.

Een negatief elektriciteitsverbruik

Dit alles resulteert in een jaarlijks Elektriciteitsverbruik van 1600 Kwh, gasverbruik van 1200 m3 en waterverbruik van 95 m3 voor een vrijstaande woning met 2 personen. Daarnaast produceren we met onze zonnepanelen 2500 Kwh, zodat we netto een negatief Elektriciteitsverbruik hebben van 900 Kwh. In de komende jaren willen we proberen gasloos te worden door de CV te vervangen door een warmtepomp en het gasfornuis door een inductieplaat. “

“ Wij doen niet duurzaam voor onze kinderen en kleinkinderen, want die hebben we niet. Wel doen we het voor onszelf en voor de wereld in het algemeen. Ik zou anderen mee willen geven: gebruik wat je echt nodig hebt en probeer de rest te besparen.”

 

 

NDHR logo

 

 

 

 

 

 

Meer weten of contact:
De woning van Han Kattenwinkel staat op de website van de duurzame huizenroute