Energielabel per 1 januari 2021 een stuk duurder!

Het aanvragen van een energielabel wordt per 1 januari 2021 een stuk duurder.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit label wordt bepaald, gaat per 1 januari 2021 veranderen.

 

Naar verwachting worden de kosten voor het aanvragen van een definitief energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190,00 voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100,00 voor appartementen.

Tot 1 januari 2021 is het nog mogelijk om een definitief energielabel aan te vragen tegen veel lagere kosten (van een paar euro tot hooguit een paar tientjes).

 

Elke woning in Nederland heeft een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan de woning zijn aangepast en een beter of slechter energielabel hebben. Het voorlopige energielabel is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis grootte en bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland.

 

Een definitief label is verplicht als u de woning gaat verkopen of verhuren. U kunt uw label dit jaar nog door middel van een aantal eenvoudige stappen definitief maken. Ga hiervoor naar www.energielabelvoorwoningen.nl  Volg de stappen en selecteer een deskundige. Na goedkeuring van de deskundige ontvangt u per e-mail een afschrift van het definitief energielabel. U kunt het label na registratie ook zelf downloaden. Een definitief toegekend energielabel blijft zijn geldigheid van 10 jaar behouden.

 

Vanaf 1 januari 2021 komt er voor woningen een meer uitgebreid energielabel. Nu kunt u als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraagt u een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

 

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder:

  • het woningtype
  • de beschikbare documentatie en
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Naar verwachting worden de kosten voor een energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190 voor eengezinswoningenen en gemiddeld € 100 voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden.