Ik heb een huurwoning. Hoe bespaar ik makkelijk en snel energie?

Een lagere energierekening; dat willen we allemaal. Jan-Peter Pols van het Energieloket heeft bespaartips voor huurders.


“Duurzaam leven is beter voor het milieu en je bespaart er geld mee. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor huiseigenaren, maar ook voor huurders”, vat Jan-Peter samen.

 

Gids
“Je kunt ons zien als kenniscentrum of gids in de wereld van duurzaamheid. Als mensen ons benaderen, gaan we bij hen thuis langs. We geven hen een folder met informatie en hebben een koffer vol met voorbeelden van hoe je energiebesparing het beste kunt aanpakken. We merken dat mensen het leuk vinden, dat het enorm in een behoefte voorziet.”

 

Tips
Terug naar de vraag: hoe bespaar ik makkelijk en snel energie? De tips van Jan-Peter:

  • Koop ledlampen. “Tegenwoordig zijn er filament ledlampen; heel goede, betaalbare ledlampen die ook nog eens mooi zijn.”
  • Zet de verwarming uit of laag als je weggaat. “Het lijkt een open deur, maar het blijft een belangrijke energiebespaarder. Wat kan helpen, is een slimme thermostaat die je op afstand kunt bedienen. “
  • Loop het huis na op energieslurpers: een 2e vriezer die op volle toeren draait of een verwarming in een ongebruikte slaapkamer die aanstaat bijvoorbeeld. “Dit zijn standaarddingen, maar kunnen echt honderden euro’s per jaar schelen.”
  • Breng leidingisolatie aan. De leidingen van de cv-ketel naar de ruimte die je wilt verwarmen, verliezen onderweg (bijvoorbeeld op zolder) warmte als ze niet zijn geïsoleerd. Bij de bouwmarkt haal je leidingisolatie die je om de buizen heen doet.
  • Overweeg zonnepanelen, want daarmee gaat besparen heel hard. “Vraag de woningstichting naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het plaatsen van zonnepanelen. Die zijn er namelijk ook voor huurders!”