Afval

Minder afval

Let eens op in de winkel hoeveel verpakkingsmateriaal om producten heen zit. Sinds de komst van de plasticinzameling, zijn veel mensen zich daar bewuster van geworden. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk afval te maken. Dat is onder andere een kwestie van letten op welke producten je koopt. Maar ook door kapotte spullen niet gelijk weg te gooien maar te laten maken.

Recyclen

Iedere dag produceren we per persoon zo’n anderhalve kilo afval. Veel van wat we weggooien, kunnen we goed recyclen. Wist u dat een ton gedumpte printplaten 80 keer meer goud bevat dan een ton gouderts?  Geen enkele grondstof biedt meer mogelijkheden dan alles wat wij dagelijks wegwerpen. Afvalscheiding is daarom erg belangrijk.

Afval  als grondstof

De laatste jaren is er veel aandacht voor het maken van hoogwaardige producten uit plantaardig en/of dierlijke restmaterialen. Dat heet Biobased Economy. Het gaat hierbij over de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het maken van zogenaamde afbreekbare bio-plastics, papier uit grasvezels en het winnen van plantaardige eiwitten voor diervoeder.

Bio-based ‘een ver van mijn bed show’? Nee hoor, in Barneveld is Paperfoam gevestigd. Een bedrijf dat 100% bio-based verpakkingen maakt.

En in de regio voert Wageningen University & Research veel onderzoek uit naar bio-based producten en ondersteunt bedrijven bij innovatie op dit vlak. Voor bedrijven die op de hoogte willen blijven van subsidiemogelijkheden, kunnen kijken op de site van het RVO.

Projecten en ervaringen