Energie uit houtige biomassa

Hout voor energie, komt met name vrij bij landschapsonderhoud. Dan komen er vaak 3 verschillende soorten stromen vrij. Hout dat verkocht wordt om te gebruiken voor (bouw)materialen, struikachtig materiaal met bladeren en vaak ook nog wat grond eraan en kleinere takken.

De eerste stroom is te hoogwaardig om te verstoken, de tweede over het algemeen te laagwaardig en de derde is geschikt voor energieopwekking. De houtige biomassa wordt dan versnipperd en in een ketel verstookt. In Ede staat sinds enkele jaren een biomassacentrale waarmee huizen worden verwarmd. Het voordeel van de centrale in Ede is dat de ketels er ook laagwaardiger materiaal kan verwerken.

foto-biomiassacentrale-klein

Biomassa in gemeente Barneveld

In de gemeente Barneveld staat nu nog geen biomassacentrale. Wel is er in Barneveld in 2014 een project gestart om meer houtachtige biomassa uit het landschap te krijgen. Het doel was tweeledig: een beter onderhouden landschap en duurzame energie opwekking.

Enkele landschapeigenaren, waaronder de gemeenten Ede en Barneveld, het Gelders Landschap en enkele particuliere eigenaren, deden mee in een pilot om een gezamenlijk onderhoud en inzameling te organiseren, zodat er efficiënter en goedkoper gewerkt kon worden.

Nadat deze pilot is afgerond, gaan we verder. We hebben ervaring opgedaan en willen de inzamelstructuur die er nu is uitbreiden en voortzetten. De agrarische natuurvereniging Vallei Horstee wil hierbij als spin in het web fungeren. Als u interesse heeft om hieraan deel te nemen of wanneer u meer wilt weten over dit project, neemt u dan contact op met Biomass Technology Group (de heer Frans Feil; email: feil@btgworld.com)