Met de fiets

Minder de auto te pakken en meer op de (elektrische) fiets naar het werk of het centrum. Dat is het meest voor de hand liggende als u zich duurzamer wilt verplaatsen.

Snelfietsroute

Een van de manieren waarop de gemeente Barneveld fietsen makkelijker wil maken is de aanleg van een snelfietsroute. Hierdoor kunnen fietsers met weinig onderbrekingen door Barneveld en naar Voorthuizen fietsen. De route loopt grotendeels over bestaande fietspaden die worden vernieuwd en verbeterd: breder, ruimere bochten, minder kruisingen en veiliger.

Elektrische fiets

electrische-fietsWilt u van grotere afstanden afleggen of wilt u wat ondersteuning bij het fietsen, dan kunnen elektrische fietsen en e-bikes een alternatief voor u zijn. Bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Een elektrische fiets biedt ondersteuning bij het trappen en u kunt hogere snelheden bereiken.

Een e-bike is een fiets met elektrische trapondersteuning tot 25 km/h. De accu van de fiets kan opgeladen worden in een normaal stopcontact. Denkt u na over het aanschaffen van een elektrische fiets, maar weet u nog niet precies welke?

De website van de ANWB kan u hierbij helpen.

Speed pedelec

Wilt u sneller? Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Daarom gelden er voor speed pedelecs ook andere regels dan voor ‘normale’ (elektrische) fietsen. Vanaf 1 januari 2017 valt de speed pedelec standaard onder de bromfietsen. Dat houdt in dat u op sommige stukken 45 kilometer per uur mag rijden (buiten de bebouwde kom, op de rijbaan), maar ook dat u:

  • een voor de bromfiets goedgekeurde helm moet dragen
  • minimaal zestien jaar oud moet zijn
  • in het bezit moet zijn van een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs)
  • verzekerd moet zijn (via een aansprakelijkheidsverzekering)
  • de speed pedelec moet voorzien van een bromfietskenteken

Meer informatie over de speed pedelec vindt u op de website van de Anwb.