‘Van afval naar grondstof…’

“Grote veranburgmeester-asje-van-dijkderingen beginnen meestal klein.” Burgemeester Asje van Dijk reed een middag mee met de vuilniswagen:

‘Voor ik het weet, zijn we in De Vaarst en legt collega Sako Huisman mij uit hoe hij per dag wel 1.000 vuilniscontainers leegt vanuit zijn bestuurdersstoel. Camerasystemen laten zien waar hij moet stoppen. “Kijk burgemeester”, wijst hij op zijn scherm, “deze grijze bak is voor meer dan de helft gevuld met karton en plastic”.

28 miljoen kilo afval per jaar!

Wat gooien we veel weg. Onze gemeentereiniging verwerkt bijna 28 miljoen kilo huisafval per jaar. Dat is ruim 500 kilogram per persoon per jaar en 1,5 kilo per persoon per dag. Dat is een hele berg en de vraag is of dat niet een beetje minder en milieuvriendelijker kan. Nu ben ik gelukkig niet de enige die zich dit afvraagt. In een enquête onder onze inwoners gaf 46 procent aan voor meer afvalscheiding te zijn. Meer dan de helft zou willen dat de afvalkosten meer verrekend worden volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Wie veel afval heeft, moet ook meer betalen aan afvalstoffenheffing.

Minder verpakkingen

Grote veranderingen beginnen meestal klein. En als maar voldoende mensen kritischer zijn op afvalmaterialen worden vele kleintjes één grote. Hoeveel onnodig verpakkingsmateriaal nemen we niet mee tijdens het winkelen? En wat zou het effect zijn van een beetje zorgvuldiger inkopen van onze dagelijkse behoeften? Wist u bijvoorbeeld dat we gemiddeld per persoon per jaar circa 50 kilo voedsel weggooien?

15 kilo oud papier worden 250 nieuwe Donald Ducks

Afval dat gescheiden wordt, kan grondstof zijn voor nieuw gebruik. Van 15 kilo oud papier kunnen 250 nieuwe Donald Ducks gedrukt worden. De energie die uit een gerecycled boterkuipje komt is goed voor 100 branduren van een LED-lamp. Glas kan vrijwel oneindig hergebruikt worden. Dit noemen ze wel de VANG-methode: van afval naar grondstof. Meestal is dit scheiden niet alléén duurzamer maar ook nog goedkoper. Een voorbeeld: het verwerken van het afval uit de “groene bak” tot compost kost slechts de helft van het verbranden van het afval uit de “grijze bak”.

Ben ik de enige? Natuurlijk niet

Tijdens mijn ritje op de vuilniswagen dacht ik na over wat ik nog allemaal in de grijze bak stop. En ik durf u wel te bekennen dat ik nog een heel stuk duurzamer kan worden. Ben ik de enige? Natuurlijk niet.

Op dit moment slagen we er in Barneveld in 59 procent van onze huishoudelijke afvalstromen te scheiden. En er zijn echt gemeentes die beter presteren. In onze grijze containers stoppen wij Barnevelders nog dingen die gerecycled kunnen worden:

  • 32 % GFT
  • 9 % papier
  • 7 % plastic
  • 5 % textiel
  • 4 procent glas,
  • 4 procent metaal.

Barneveld wil een duurzame gemeente zijn en dat kan alléén als we daar allemaal ons steentje aan bijdragen. De gemeente wil toe naar 75 procent afvalscheiding in 2020. Ja, u leest het goed: van 59 procent nu naar 75 procent! Dat het kan, bewijzen andere gemeentes’.