Barneveldse deelauto’s: wel de lusten, niet de lasten

Fijn voor het milieu en je portemonnee

Stapp.in is een idee van Barneveldse autobedrijf Brandsen. Veel mensen gebruiken maar af en toe een auto. En wanneer hij stilstaat blijft hij geld kosten: door de maandelijkse vaste kosten aan wegenbelasting, afschrijving en onderhoud. Bij Stapp.in kun je gebruik maken van een auto, zonder zelf eigenaar te zijn. Stapp.in noemt het ‘wel de lusten, niet de lasten’.

In Barneveld zijn nu zo’n 10 deelauto’s in gebruik. Deze staan op verschillende plekken in het dorp bij een gereserveerde parkeerplek. Behalve voor particulieren, zou een Stapp.in-auto ook gebruikt kunnen worden als bedrijfsauto. Hierdoor hoeft een zakelijke klant minder eigen bedrijfsauto’s aan te schaffen of kan personeel er efficient gebruik maken voor dienstreizen. De gemeente Barneveld is daar in 2016 bijvoorbeeld mee gestart.

De deelauto zelf is vaak een kleine, relatief nieuwe stadsauto, die energiezuinig is. Er is ook een gezinsauto (mpv) en een personenbus beschikbaar.

Hoe werkt het?

Je neemt een abonnement. Om een auto te kunnen gebruiken moet je daarnaast credits kopen. 1 credit geeft je vervolgens recht op 1 uur rijden in een stadsauto, inclusief 15 vrije kilometers, brandstof, verzekering, wegenbelasting, onderhoud e.d. De gebruiker installeert een app op zijn telefoon en met die app kan hij de deur van de auto openen en de auto gebruiken. Met deze app kan hij ook een auto reserveren of nieuwe credits kopen.

Voor meer informatie klik hier