“Toekomstbestendig wonen lening”

Inwoners van Barneveld kunnen een lening aanvragen voor het verduurzamen of levensloopbestendig maken van hun woning. Deze toekomstbestendig wonen lening is in plaats van de duurzaamheidslening die al enkele jaren binnen de gemeente aangevraagd kan worden. Deze zeer populaire lening wordt nu uitgebreid. De duurzaamheidslening omvatte maatregelen zoals het isoleren van de woning, het aanschaffen van zonnepanelen of het plaatsen van een duurzame verwarmingsinstallatie. Met de komst van de toekomstbestendig wonen lening wordt het lening-aanbod uitgebreid met maatregelen als het verwijderen van asbest, het slopen van een oude schuur, het verbeteren van de woningfundering of het gereed maken van de woning voor gelijkvloers wonen. Een voorwaarde is dat deze maatregelen met minimaal één duurzame maatregel gecombineerd worden.

 

Er zijn 4 verschillende vormen van de lening:

  • Een consumptieve lening
  • Een hypothecaire lening
  • Een verzilverlening
  • Een maatwerklening

Bij het afsluiten van de consumptieve lening kan een bedrag van €2.500 tot €30.000 worden geleend en wordt dit in maandelijkse termijnen tegen een rente van 1,6% in 15 jaar terugbetaald.

 

Bij de hypothecaire lening dient de woning als onderpand voor de lening en ligt het maximaal te lenen bedrag hoger, maximaal €50.000. De rente en afbetaaltermijn is afhankelijk van het geleende bedrag.

 

De verzilverlening is een aflossingsvrije lening voor bewoners die hun pensioen naderen (maximaal 10 jaar voor de geplande pensioenleeftijd). Bij deze lening worden rente en aflossing betaald uit de opgebouwde hypotheek bij de verkoop van de woning. De maandlasten van de bewoner worden zodoende niet hoger. Het maximaal te lenen bedrag is €50.000.

 

Tot slot de maatwerklening. Deze lening bestaat voor bewoners die noodzakelijke duurzaamheidsmaatregelen moeten treffen maar hier geen budget voor hebben. Zij kunnen het geleende bedrag binnen een periode  van 30 jaar naar draagkracht afbetalen. Deze kan alleen aangevraagd worden als de aanvrager niet in aanmerking komst voor de andere leenvormen.

 

De toekomstbestendig wonen lening moet de bewoners van Barneveld in staat stellen hun woning te verduurzamen of klaar te maken voor de toekomst tegen een gunstige financiële regeling.

Aanvragen kan via de site van de gemeente.

 

Klik op het onderstaande logo voor de flyer.